Luottavaisena esiintymään!

Monille esiintyminen on epämiellyttävä loikka pois omalta mukavuusalueelta. Kuitenkin parhaassa tapauksessa esiintyminen voi olla sekä puhujalle itselleen että yleisölle mieleenpainuva ja positiivinen elämys. 

Jokainen voi kehittyä sykähdyttäväksi esiintyjäksi riittävällä harjoittelulla ja luottamalla omaan persoonallisuuteensa. Myös muutama perusvinkki on hyvä pitää mielessä:

1. Huomioi yleisösi

Suunnittele esitys kohderyhmä huomioiden. Mieti, onko esityksessäsi termejä, joita kuulijasi eivät ymmärrä, mistä he todennäköisimmin kiinnostuvat, mikä heidän mielestä voi vaikuttaa tylsältä jne.

2. Rakenna kiinnostava esitys

Jäsennä viestisi kiinnostavaksi esitykseksi. Visualisoi sanottavasi liittämällä esitykseesi kuvia, infografiikoita ja animaatioita. HappyWise Express 2 -esittelyohjelma sekä graafikkomme auttavat sinua tässä.

3. Kerro tarinoita

Elävöitä esitystäsi käytännön esimerkkien, tarinoiden, vertauskuvien ja jopa huumorin avulla. Niiden avulla pidät kuulijat hereillä ja innostuneina pitkissäkin esityksissä.

4. Harjoittele

Harjoittelun merkitystä ei voi olla korostamatta liikaa. Esimerkiksi suositun TED-konferenssin parhaat puhujat ovat opetelleet esityksensä ulkoa sanasta sanaan.

5. Ole oma itsesi

Viihdyttävän esiintyjän ei tarvitse käyttäytyä kuin Duracell Pupu. Parhaiten onnistut, kun olet oma itsesi ja viihdytät kuulijoitasi oman persoonasi kautta. Yleisö myös usein rakastaa inhimillisiä piirteitä esiintyjässä.

6. Älä lue

Suoraan paperilta lukeminen etäännyttää sinut kuulijoista. Luota mielummin omaan ilmaisutaitoosi.

7. Ota kontaktia

Katso kuulijoihin, ota kontakti yleisöön silmilläsi, kysy mielipiteitä, innosta keskusteluun. Puhu yleisölle kuin parhaalle ystävällesi.

8. Hidasta

Hermostuneet ja kokemattomat esiintyjät puhuvat joskus liian nopasti. Pidä rauhassa taukoja. Älä hätäile, jos et heti löydä oikeita sanoja. Kuulijat jaksavat odottaa kauemmin kuin arvaatkaan.

9. Tee yhteenvetoja

Pystytkö kiteyttämään esityksesi esim. 10 avainsanaan? Suunnittele esityksestäsi mahdollisimman ytimekäs unohtamatta yhteenvetoa. Avainasioiden kertauskaan ei ole aina pahitteeksi.

10. Pidä hauskaa

Esitystilanteet saattavat parhaimmillaan olla hyvinkin antoisia, jos vain uskaltaa hypätä pois mukavuusalueeltaan ja pääsee yli epämielyttävästä jännityksen tunteesta. Jännittäminenkin on kyllä täysin luonnollista ja kuuluu asiaan. Sen kautta pystyy skarppaamaan itsensä hyvään esitykseen.

Myöskään epäonnistumista ei tarvitse pelätä. Me kaikki mokaamme joskus, myös ammattilaiset, ja sehän vain on hauskaa. Katso video >

Tarvitsetko apua esityksen rakentamisessa?

Ota yhteyttä >

Comments are closed.